Grasmonitor

Week 20, 12 april 2025

Vers gras: diverse kwaliteit maar vooral hoog DS% en suiker: 22% DS / 120-210gr ruw eiwit / 150-220gr suiker / 850-1020 VEM

Grasgroei: 35 kg DS / Ha / dag. Naar verwachting verlaagt dit deze week richting 25 KG DS per dag per hectare.

We waren enthousiast over het voorjaar. Té enthousiast blijkbaar. Waar we vorige maand soms een grasgroei hadden van 100 kg DS per dag per Ha, ging dit elke week liefst 25 kg achteruit. Vandaag zitten we nog op 35 kg DS grasgroei per dag per Ha en bij ongewijzigd weer (zoals de verwachting is) zal de grasgroei richting 25 kg gaan. Dat betekent bijna op álle bedrijven minder hergroei dan wat de koeien dagelijkst opeten. Welke maatregelen kunnen we nemen?

Om de duurzaamheid van uw weide te verbeteren moet men overbegrazing vermijden. Dit kan door de rotatielengte te verhogen en de uitschaarhoogte aan te passen tijdens droge periodes.

Wanneer de regenval en de temperatuur niet bevorderlijk zijn voor de grasgroei, is het op een melkveebedrijf lastig om de graasdoelen te bereiken. Om overbegrazing te voorkomen, heb je een plan nodig.

  1. Grashoogte meten

Door de behoefte van je veestapel te kennen enerzijds, en het aanbod van gras te monitoren anderzijds, kan je beter inschatten wat de dieren moeten bijgevoederd worden. Grasaanbod observeren doe je door te WeideWandelen. Maak een correcte inschatting van de hoeveelheid gras per perceel (en totaal op het bedrijf). Voor hoeveel dagen gras heb je staan voor hoeveel kilo per koe? Die inschatting kan met een grashoogtemeter maar kan ook ‘op het oog’.

  1. Offerperceel

Als de rotatie zou moeten vertraagd worden tot meer dan 30 dagen, is het beter om een offerperceel te maken. Een offerperceel is 1 perceel dat wordt opgeofferd, waar de koeien elke dag naar terugkeren. Het offerperceel zal duidelijk overbegraasd worden terwijl de andere in rust worden gelaten. Zo een ‘offerperceel’ heeft volgende kenmerken:

  1. Stengel wegmaaien

Na regen komt zonneschijn. Dus na zonneschijn komt ook regen. Wanneer de lang verwachte regen er aan zit te komen, maai je de stengel weg voor de regen er is. Zo wordt gras niet onnodig in bijkomende stress gebracht tijdens de droogte, en wordt er na de regen meteen nieuw blad gevormd. Dit verhoogt ook de smakelijkheid en de opname van het nieuwe gras.

Toekomst

Denk na over (peil gestuurde) irrigatie, weiden op productief kruidenrijk grasland (doet het nu duidelijk beter), regeneratief begrazen, doorzaaien van zomer robuuste teelten op de weide, voederhagen,… Vragen? Neem contact info@obsherbe.com

Deze Grasmonitor werd geschreven door Obs’Herbe en wordt ondersteund door proFarm (analyses vers gras) en het project Terraé  GAA AERE (agroécologie et résilience).