Grasmonitor

Week 17, 23 april 2025

Vers gras: kwaliteit erg hoog: 1050 VEM, 20% DS / 200gr ruw eiwit / 150gr suiker

Grasgroei: 60 kg DS / Ha / dag (beweiden) / 80 kg DS (maaien)

Een spatje regen en het gras brult de grond uit. Op deze kwaliteit gras kan goed gemolken worden en het aandeel ‘eiwit van eigen land’ verhoogt !

Normalisering graskwaliteit

Het suikergehalte in weidegras daalt momenteel van ruim 25% naar een normale 15%. Terwijl het eiwitgehalte eveneens normaliseert naar 19 à 22 RE. Dat zijn ‘normale’, erg goede voederwaarden voor vers gras en is een absolute meerwaarde in het rantsoen, ook op hoogproductieve melkveebedrijven. Eiwittoevoeging kan teruggeschroefd worden aan het voerhek zonder in te boeten op de energiedichtheid van het rantsoen. Bij deze melkprijs is dit winst aan de kostenzijde én (dikwijls) aan de inkomstenzijde, komende uit een winter met vaak moeilijke gras- en maïskuilen.

Bij ervaren weiders loopt het weiden dit jaar doorgaans goed. De grasgroei zet een turbo op de rotatiesnelheid deze week: van 30 naar 20 dagen is geen uitzondering. Dat wil zeggen dat er percelen worden geselecteerd om met de eerste snede mee te maaien (of zelfs eerder; jonger). Het is mooi om zien: meerdere klanten gaan nu 2 keer per week WeideWandelen om kort op de bal te spelen en de juiste beslissingen te kunnen nemen.

Eerste grasoogst van 2025

Er is al een klein deel gras gemaaid. Het moment is gekomen om de denkoefening te maken: wanneer ga ik maaien? Het lijkt ons dit jaar te zijn gegund om het oogstmoment zelf te bepalen en deze beslissing niet aan de weergoden over te laten. Enkele vragen die helpen het oogstmoment te bepalen:

Deze Grasmonitor werd geschreven door Obs’Herbe en wordt ondersteund door proFarm (analyses vers gras) en het project Terraé  GAA AERE (agroécologie et résilience).